Top 210 Most Asked Boat and Stream Questions [ 100% FREE ]

Navigating through competitive exams requires a clear understanding of various topics, one of which is boat and stream questions. The world of boats and streams is not just about boats moving on water; it’s about understanding the intricate dance between the boat and the water’s flow. And in the realm of competitive exams, this dance translates into boat and stream questions that challenge, intrigue, and test the understanding of aspirants.

One of the primary reasons behind the popularity of boat and stream questions in Government exams is their real-world applicability. Imagine a boat navigating the waters of a stream. The way it maneuvers against or along the stream can be mathematically modeled, and this forms the basis of boat and stream questions. Given their relevance, it’s no surprise that these questions often make an appearance in the quantitative aptitude section of various exams, carrying a weightage of 1-3 marks.

But before diving headlong into boat and stream questions, it’s vital to grasp the fundamental concepts associated with boats and streams. At the heart of these questions lies the boat and stream formula. This formula, crucial for solving boat and stream questions, breaks down the dynamics of boats in different water conditions. And for those eager to delve deep into the topic, our boat and stream formula pdf offers a detailed look into the mathematical intricacies of the concept.

Understanding boats and streams is about more than just formulas; it’s about visualizing various scenarios. Consider a boat moving against the flow of water. This is termed as ‘upstream’. The speed at which the boat moves in this scenario gives us the upstream speed. On the other hand, when the boat aligns with the water’s flow, moving with the current, it’s called ‘downstream’, and we measure its net speed as the downstream speed. And of course, there are times when waters are calm, and we’re dealing with ‘still water’ scenarios, where the water speed is zero.

For many aspirants, especially those who prefer reading in Hindi, we’ve curated boat and stream questions in Hindi. This ensures that everyone, regardless of their language preference, has equal access to this crucial topic. Moreover, our boat and stream questions pdf provides a handy compilation of these questions, making it easier for aspirants to practice and master the topic.

In conclusion, boat and stream questions are not just another topic; they are a doorway to understanding the beautiful interplay between motion and resistance, between man-made vessels and nature’s flow. Whether you’re seeking the boat and stream formula or practicing with our boats and streams problems, remember that each question brings you one step closer to mastering this vital topic for your exams.

Top 210 Most Asked Boat and Stream Questions

 131. A boat takes 2 days to travel from point A to point B and then come back to point A. If the ratio of speed of boat in still water to the speed of current is 8:3 and the distance of point A to point B is 660 km. Then find the time taken by boat to travel in downstream to cover a distance of 796 km?एक नाव बिंदु A से बिंदु B तक यात्रा करने में 2 दिन लेती है और फिर बिंदु A पर वापस आती है। यदि स्थिर जल में नाव की गति से धारा की गति का अनुपात 8:3 है और बिंदु A से बिंदु B की दूरी 660 किमी है। तो नाव द्वारा धारा के अनुकूल 796 किमी की दूरी तय करने में लिया गया समय ज्ञात कीजिए?A. 19 (3/13) hoursB. 18 (1/11) hoursC. 17 (5/7) hoursD. 21 (8/9)hoursE. None of these Option “B” is correct.Speed of boat in downstream and upstream = (8x + 3x): (8x – 3x) = 11x: 5x(660/11x) + (660/5x) = 4860/x + 132/x = 48192 = 48x x = 4Downstream speed of boat = 11 * 4 = 44 km/hrRequired time = 796/44 = 18 (1/11) hours 132. Boat A covers 320 km upstream in 6.4 hours and the speed of the stream is 15 km/hr. If the average speed of boats A and B is 55 km/hr, then find the time taken by boat B to cover 315 km in still water?नाव A धारा के प्रतिकूल 6.4 घंटे में 320 किमी की दूरी तय करती है और धारा की गति 15 किमी/घंटा है। यदि नाव A और B की औसत गति 55 किमी/घंटा है, तो नाव B द्वारा स्थिर जल में 315 किमी की दूरी तय करने में लिया गया समय ज्ञात कीजिए? A. 5 hoursB. 7 hoursC. 9 hoursD. 3 hoursE. None of theseOption “B” is correct.Sum of the speed of the boats A and B=55*2=110 km/hrUpstream speed of the boat A=320/6.4=50 km/hrSpeed of the boat A in still water=50+15=65 km/hrSpeed of the boat B in still water=110-65=45 km/hrRequired time=315/45=7 hours 133. Ratio of speed of boat A to that of boat B in still water is 5: 7 and time taken by boat B to cover a certain downstream distance is 75% of that taken by boat A to cover same downstream distance. Find the ratio of upstream speed of boat A to that of boat B?ठहरे हुए पानी में नाव A से नाव B की गति का अनुपात 5: 7 है और नाव B के द्वारा एक निश्चित धारा-अनुकूल दूरी को तय करने में लिया गया समय, नाव A के द्वारा उसी धारा-अनुकूल दूरी को तय करने में लिए गए समय का 75% है। नाव A से नाव B की धारा- प्रतिकूल गति के अनुपात को ज्ञात कीजिए?A. 4: 5B. 3: 5 C. 1: 2D. 2: 3E. 3: 4Option “D” is correct.Let speeds of boats A and B in still water are ‘5x’ and ‘7x’ respectively.Also let the speed of stream = ‘y’Let the distance covered by both the boats = ‘d’From the question:d/ (7x + y) = [d/ (5x + y)] * (75/100)1/ (7x + y) = [1/ (5x + y)] * (3/4)20x + 4y = 21x + 3yx = ySo, upstream speed of boat A = 5x – x = 4xAnd upstream speed of boat B = 7x – x = 6xRequired ratio = 4x: 6x = 2: 3 134. Ratio of speed of boats A to B is 3:4 and their sum is 42km/hr, if boat A can cover 105 km downstream in 5 hours, then find the ratio of upstream speeds of A and B.नाव A तथा B की गति का अनुपात 3 : 4 है और इनकी गति का योग 42 किमी/घंटा है, यदि नाव A, 5 घंटे में 105 किमी अनुप्रवाह तय कर सकती है, तो A और B की ऊर्ध्वप्रवाह गति का अनुपात ज्ञात कीजिए।A. 7:5B. 6:5C. 5:6D. 5:7E. 5:8Option “D” is correct.Sum of the speeds of boat A and B = 42km/hr3x+4x=427x=42x=6Speed of boat A =3x =18km/hrBoat A covers 105km downstream in 5 hours(105/5)  = (18+speed of stream)Speed of stream =3km/hrUpstream speed of A = 18-3 =15km/hrUpstream speed of B = 24-3 = 21km/hrRequired ratio = 15:21= 5:7 135. Ratio of speeds of boat A and boat B in still water is 5: 6 respectively and time taken by boat A to cover ‘d’ m in upstream is 175% of that taken by boat B to cover ‘d’ m in downstream. If speed of stream is 4 m/s, then find the ratio of downstream speed to upstream speed of boat A?स्थिर पानी में नाव A और नाव B की गति का अनुपात क्रमशः 5: 6 है और नाव A द्वारा ऊर्ध्वप्रवाह में ‘d’ मीटर को तय करने के लिए लिया गया समय , अनुप्रवाह ‘d’ मीटर को तय करने के लिए नाव B द्वारा लिया गया समय का 175% है। यदि धारा की गति 4 मीटर/सेकंड है, तो नाव A की अनुप्रवाह गति तथा ऊर्ध्वप्रवाह गति का अनुपात ज्ञात कीजिए?A. 5: 3B. 3: 2C. 4: 3D. 2: 1E. 6: 5Option “B” is correct.Let speeds of boat A and boat B in still water are ‘5x’ m/s and ‘6x’ m/s, respectively.From the question:d/ (5x – 4) = [d/ (6x + 4)] * (175/100)1/ (5x – 4) = [1/ (6x + 4)] * (7/4)24x + 16 = 35x – 2811x = 44x = 4So, downstream speed of boat A = (5 * 4) + 4 = 24 m/sAnd upstream speed of boat A = (5 * 4) – 4 = 16 m/sRequired ratio = 24: 16 = 3: 2 136. The ratio of speed of Boat A to Boat B is 4:5. Boat A covers (2D-60) km downstream in 16hours and boat B covers (3D+30)km upstream in 40 hours then find the speed of boat B if the speed of stream for both is 3km/hr.नाव A से नाव B की गति का अनुपात 4: 5 है। नाव A, (2D-60) किमी धारा-अनुकूल को 16 घंटे में तय करती है और नाव B, (3D+30) किमी धारा-प्रतिकूल को 40 घंटे में तय करती है, फिर नाव B की गति को ज्ञात कीजिए यदि दोनों के लिए धारा की गति 3 किमी/घंटा है।A. 12km/hrB. 15km/hrC. 20km/hrD. 10km/hrE. Can’t be determinedOption “E” is correct.Let speed of boat A =uASpeed of boat B =uBDownstream speed of boat AUA + 3 = (2D-60)/16Upstream speed of boat BUB – 3 = (3D+30)/40In this question, 2 unknowns are thereFrom the given data, speed of Boat B can’t be determined. 137. The ratio of the speed of boat A and B is 2:3 and the speed of the stream is 6 kmph. If boat B covers 120 km downstream in 5 hours, then find the distance covered by boat A against steam in 8 hours?नाव A और B की गति का अनुपात 2: 3 है और धारा की गति 6 किमी प्रति घंटा है। यदि नाव B 5 घंटे में 120 किमी अनुप्रवाह की ओर आता है, तो 8 घंटे में धारा-प्रतिकूल नाव A द्वारा तय की गई दूरी ज्ञात करें?A. 45 kmB. 50 kmC. 60 kmD. 68 kmE. None of theseOption “E” is correct.Speed of boat A = 2xSpeed of boat b = 3xSpeed of steam = 6 kmphDownstream speed of boat B = 120/5 = 24 kmphSpeed of boat B = 24 – 6 = 18 kmphSpeed of boat A = 18 * 2/3 = 12 kmphRequired distance = 8 * (12 – 6) = 48 km 138. The speed of boat A is 50% more than the speed of boat B. If boat A covers 140 km upstream in 14 hours and the speed of stream is 5 kmph, then find the time taken by boat B covers 120 km downstream and 45 km upstream?नाव A की गति, नाव B की गति से 50% अधिक है। यदि नाव A 14 घंटे में धारा के प्रतिकूल 140 किमी की दूरी तय करती है और धारा की गति 5 किमी प्रति घंटा है, तो नाव B द्वारा धारा के अनुकूल 120 किमी और धारा के प्रतिकूल 45 किमी की दूरी तय करने में लिया गया समय ज्ञात कीजिए?A. 13 hoursB. 15 hoursC. 17 hoursD. 19 hoursE. 20 hoursOption “C” is correct.Upstream Speed of boat A = 140/14 = 10 kmphSpeed of boat A = 10 + 5 = 15 kmphSpeed of boat B = 15 * 100/150 = 10 kmphRequired time = 120/(10 + 5) + 45/(10 – 5)= 17 hours 139. The speed of boat B is 40% less than the speed of boat A in still water. If boat A covers 468 km downstream in 12 hours and the speed of the current is 9 kmph, then find the upstream speed of boat B?ठहरे हुए पानी में नाव B की गति, नाव A की गति से 40% कम है। यदि नाव A, 12 घंटे में 468 किमी धारा-अनुकूल को तय करती है और धारा की गति 9 किमी प्रति घंटा है, तो नाव B की धारा-प्रतिकूल गति को ज्ञात कीजिए?A. 12 kmphB. 15 kmphC. 9 kmphD. 6 kmphE. 10 kmphOption “C” is correct.Downstream Speed of boat A = 468/12 = 39 kmphSpeed of boat A in still water = 39 – 9 = 30 kmphSpeed of boat B in still water = 30 * 60/100 = 18 kmphUpstream Speed of boat B = 18 – 9 = 9 kmph 140. The time taken by boat A to travel 150 km downstream is equal to the time taken by boat B to travel 50km upstream. Find the ratio of the A’s speed and B’s speed in still water, if the sum of the speed of the both boats in still water is 20kmph and the speed of the current is 5kmphनाव A द्वारा 150 किमी की अनुप्रवाह यात्रा करने में लिया गया समय, नाव B द्वारा 50 किमी ऊर्ध्वप्रवाह की यात्रा करने में लिए गए समय के बराबर है। स्थिर पानी में A की गति और B की गति का अनुपात ज्ञात कीजिए, यदि स्थिर पानी में दोनों नावों की गति का योग 20 किमी/घंटा है और धारा की गति 5 किमी/घंटा है।A. 1: 1B. 2: 3C. 3: 2D. 1: 3E. None of theseOption “A” is correct.Speed of boat A in still water = x kmphSpeed of boat B in still water = (20 – x) kmph150/(x + 5) = 50/(20 – x – 5)=> x = 10Required ratio = x: (20 – x) =10 : 10 = 1: 1