# Top 210 Most Asked Boat and Stream Questions [ 100% FREE ]

Navigating through competitive exams requires a clear understanding of various topics, one of which is boat and stream questions. The world of boats and streams is not just about boats moving on water; it’s about understanding the intricate dance between the boat and the water’s flow. And in the realm of competitive exams, this dance translates into boat and stream questions that challenge, intrigue, and test the understanding of aspirants.

One of the primary reasons behind the popularity of boat and stream questions in Government exams is their real-world applicability. Imagine a boat navigating the waters of a stream. The way it maneuvers against or along the stream can be mathematically modeled, and this forms the basis of boat and stream questions. Given their relevance, it’s no surprise that these questions often make an appearance in the quantitative aptitude section of various exams, carrying a weightage of 1-3 marks.

But before diving headlong into boat and stream questions, it’s vital to grasp the fundamental concepts associated with boats and streams. At the heart of these questions lies the boat and stream formula. This formula, crucial for solving boat and stream questions, breaks down the dynamics of boats in different water conditions. And for those eager to delve deep into the topic, our boat and stream formula pdf offers a detailed look into the mathematical intricacies of the concept.

Understanding boats and streams is about more than just formulas; it’s about visualizing various scenarios. Consider a boat moving against the flow of water. This is termed as ‘upstream’. The speed at which the boat moves in this scenario gives us the upstream speed. On the other hand, when the boat aligns with the water’s flow, moving with the current, it’s called ‘downstream’, and we measure its net speed as the downstream speed. And of course, there are times when waters are calm, and we’re dealing with ‘still water’ scenarios, where the water speed is zero.

For many aspirants, especially those who prefer reading in Hindi, we’ve curated boat and stream questions in Hindi. This ensures that everyone, regardless of their language preference, has equal access to this crucial topic. Moreover, our boat and stream questions pdf provides a handy compilation of these questions, making it easier for aspirants to practice and master the topic.

In conclusion, boat and stream questions are not just another topic; they are a doorway to understanding the beautiful interplay between motion and resistance, between man-made vessels and nature’s flow. Whether you’re seeking the boat and stream formula or practicing with our boats and streams problems, remember that each question brings you one step closer to mastering this vital topic for your exams.

## Top 210 Most Asked Boat and Stream Questions

 191. A boat covers 54 km downstream in 90 minutes and the same boat covers 70 km upstream in 150 minutes. Find the time taken by the boat covers 160 km in still water?एक नाव धारा के अनुकूल 54 किमी की दूरी 90 मिनट में तय करती है और वही नाव धारा के प्रतिकूल 70 किमी की दूरी 150 मिनट में तय करती है। नाव द्वारा स्थिर जल में 160 किमी की दूरी तय करने में लिया गया समय ज्ञात कीजिए?A. 4 hoursB. 10 hoursC. 8 hoursD. 5 hoursE. None of these Option “D” is correct.The downstream speed of the boat = 54/(90/60) = 54 * 60/90 = 36 km/hrThe upstream speed of the boat = 70/(150/60) = 70 * 60/150 = 28 km/hrThe speed of the boat in still water = (36 + 28)/2 = 64/2 = 32 km/hrRequired time = 160/32 = 5 hours 192. A boat covers 315 km downstream in 7 hours and the boat covers 135 km upstream in 9 hours. Find the difference between the time taken by the boat to cover 150 km upstream and the time taken by the boat to cover 120 km in still water.एक नाव 7 घंटे में धारा के अनुकूल 315 किमी की दूरी तय करती है और नाव धारा के प्रतिकूल 135 किमी की दूरी 9 घंटे में तय करती है। नाव द्वारा धारा के प्रतिकूल 150 किमी की दूरी तय करने में लगे समय और नाव द्वारा स्थिर जल में 120 किमी की दूरी तय करने में लिए गए समय के बीच का अंतर ज्ञात कीजिए।A. 3 hoursB. 4 hoursC. 6 hoursD. 2 hoursE. None of theseOption “C” is correct.The downstream speed of the boat = 315/7 = 45 km/hr The upstream speed of the boat = 135/9 = 15 km/hrThe speed of the boat in still water = (45 + 15)/2 = 60/2 = 30 km/hrRequired difference = 150/15 – 120/30 = 10 – 4 = 6 hours 193. The speed of the boat in still water is five times the speed of the stream and the boat covers 240 km downstream and returns to the starting point in 10 hours, then in how many hours the boat covers 150 km in still water?स्थिर जल में नाव की गति धारा की गति का पांच गुना है और नाव धारा के अनुकूल 240 किमी की दूरी तय करती है और 10 घंटे में प्रारंभिक बिंदु पर लौट आती है, तो कितने घंटे में नाव स्थिर जल में 150 किमी की दूरी तय करेगी?A. 3 hoursB. 5 hoursC. 6 hoursD. 2 hoursE. None of theseOption “A” is correct.Let the speed of the stream = xAnd the speed of the boat in still water = 5x240/(5x+1x) + 240/(5x-1x) = 10240/6x + 240/4x = 1040 + 60 = 10xx = 100/10x = 10The speed of the boat in still water = 5*10 = 50 km/hrRequired time = 150/50 = 3 hours 194. The speed of the boat in still water is three times more than the speed of the stream and the boat covers 288 km upstream in 8 hours, then find the time taken by the boat to cover 144 km in still water?स्थिर जल में नाव की गति धारा की गति से तीन गुना अधिक है और नाव 8 घंटे में धारा के प्रतिकूल 288 किमी की दूरी तय करती है, तो नाव को स्थिर जल में 144 किमी की दूरी तय करने में कितना समय लगेगा?A. 2 hoursB. 6 hoursC. 4 hoursD. 3 hoursE. None of theseOption “D” is correct.Let the speed of the stream = x km/hrAnd the speed of the boat in still water = 4x km/hrThe downstream speed of the boat = 288/8 = 36 km/hr4x – x = 363x = 36x = 12The speed of the boat in still water = 4 * 12 = 48 km/hrRequired time = 144/48 = 3 hours 195. Sum of the downstream and upstream speed of the boat is 50 km/hr and the difference between the downstream and upstream speed of the boat is 10 km/hr. Find the time taken by the boat to cover 240 km upstream?नाव की धारा के अनुकूल और धारा के प्रतिकूल गति का योग 50 किमी/घंटा है और नाव की धारा के अनुकूल और धारा के प्रतिकूल गति के बीच का अंतर 10 किमी/घंटा है। नाव द्वारा धारा के प्रतिकूल 240 किमी की दूरी तय करने में लिया गया समय ज्ञात कीजिए?A. 15 hoursB. 12 hoursC. 10 hoursD. 8 hoursE. None of theseOption “B” is correct.Let the speed of the boat in still water be B km/hr and the speed of the current be C km/hr.B + C + B – C = 502B = 50B = 25 km/hrB + C – B + C = 102C = 10C = 5 km/hrRequired time taken = 240/(25 – 5) = 240/20 = 12 hours 196.  Speed of boat in still water is (x+2.5) km/hr. Boat covers 36 km in 2 hours in downstream. If the speed of the stream is 3 km/hr, find the time taken by boat to cover (x+15.5) km upstream?स्थिर जल में नाव की गति (x+2.5) किमी/घंटा है। नाव धारा के अनुकूल 2 घंटे में 36 किमी की दूरी तय करती है। यदि धारा की गति 3 किमी/घंटा है, तो नाव द्वारा धारा के प्रतिकूल (x+15.5) किमी की दूरी तय करने में लिया गया समय ज्ञात कीजिए?A. 2.33 hoursB. 3.33 hoursC. 5.33 hoursD. 3.78 hoursE. None of theseOption “A” is correct.Downstream speed = x+2.5+3=36/2=18x= 18-5.5=12.5Required time = [12.5+15.5]/ (15–3)]=2.33 hours 197. A boat covers 216 km in still water in 6 hours and the ratio of the downstream speed of the boat to the upstream speed of the boat is 11:7. Find the sum of the time taken by the boat to cover 132 km downstream and 196 km upstream together?एक नाव स्थिर जल में 216 किमी 6 घंटे में तय करती है और नाव की धारा के अनुकूल गति से नाव की धारा के प्रतिकूल गति का अनुपात 11:7 है। नाव द्वारा एकसाथ धारा के अनुकूल 132 किमी और धारा के प्रतिकूल 196 किमी की दूरी तय करने में लगने वाले समय का योग ज्ञात कीजिए?A. 15 hoursB. 8 hoursC. 16 hoursD. 10 hoursE. None of theseOption “D” is correct.Let the downstream speed of the boat = 11xAnd the upstream speed of the boat = 7xThe speed of the boat in still water = 216/6 = 36 km/hr(11x + 7x)/2 = 3618x = 36 * 2x = 4 km/hrThe downstream speed of the boat = 11 * 4 = 44 km/hrThe upstream speed of the boat = 7 * 4 = 28 km/hrThe time taken by the boat to cover 132 km downstream = 132/44 = 3 hoursThe time taken by the boat to cover 196 km upstream = 196/28 = 7 hoursRequired sum = 7 + 3 = 10 hours 198. A boat covers 60 km against the stream and 200 km along with stream in 25 hours. If the speed of the stream is 2/3rd of the speed of the boat in still water, then find the time taken by the boat to cover 48 km in still water?एक नाव धारा के विपरीत 60 किमी और धारा के साथ 200 किमी की दूरी 25 घंटे में तय करती है। यदि धारा की गति स्थिर जल में नाव की गति की 2/3 है, तो नाव को स्थिर जल में 48 किमी की दूरी तय करने में कितना समय लगेगा?A. 2 hoursB. 6 hoursC. 3 hoursD. 4 hoursE. None of theseOption “D” is correct.Let the speed of the boat in still water = 3xAnd the speed of the stream = 2x200/(3x + 2x) + 60/(3x – 2x) = 25200/5x + 60/1x = 2540 + 60 = 25 * xx = 100/25x = 4The speed of the boat in still water = 3 * 4 = 12 km/hrRequired time = 48/12 = 4 hours 199. A boat can travel 90 km upstream and 120 km downstream in 12 hours 30 minutes. What is the speed of the stream, if the boat can travel 60 km downstream in 2 hours 30 minutes?एक नाव 90 किमी ऊर्ध्वप्रवाह और 120 किमी अनुप्रवाह दूरी 12 घंटे 30 मिनट में तय कर सकती है। यदि नाव 2 घंटे 30 मिनट में 60 किमी अनुप्रवाह यात्रा कर सकती है तो धारा की गति क्या है?A. 5 kmphB. 6 kmphC. 8 kmphD. 10 kmphE. None of theseOption “B” is correct.Distance = speed * timeDownstream speed = 60/2.5 = 24 kmph120/24 + 90/x = 12.590/x = 12.5 – 5x = 12 kmphSpeed of the upstream = 12 kmphSpeed of the stream = ½ * (24 – 12)= 6 kmph 200. A fisherman goes 28 km along the stream and returning back to the same point in x hours. What is the value of x, if the speed of boat in still water is 12 km/hr and speed of stream is 2 km/hr?एक मछुआरा धारा के साथ 28 किमी जाता है और x घंटे में उसी बिंदु पर वापस लौटता है। यदि ठहरे हुए पानी में नाव की गति 12 किमी / घंटा है और धारा की गति 2 किमी / घंटा है तो x का मान क्या है?A. 3.2B. 3.8C. 4.2D. 4.8E. 5.2Option “D” is correct.Downstream speed of boat in River = 12 + 2 = 14 km/hrUpstream speed of boat in River = 12 – 2 = 10 km/hrSo required time for the fisherman to return = 28/14 + 28/10= 2 + 2.8= 4.8 hours