# Top 210 Most Asked Boat and Stream Questions [ 100% FREE ]

Navigating through competitive exams requires a clear understanding of various topics, one of which is boat and stream questions. The world of boats and streams is not just about boats moving on water; it’s about understanding the intricate dance between the boat and the water’s flow. And in the realm of competitive exams, this dance translates into boat and stream questions that challenge, intrigue, and test the understanding of aspirants.

One of the primary reasons behind the popularity of boat and stream questions in Government exams is their real-world applicability. Imagine a boat navigating the waters of a stream. The way it maneuvers against or along the stream can be mathematically modeled, and this forms the basis of boat and stream questions. Given their relevance, it’s no surprise that these questions often make an appearance in the quantitative aptitude section of various exams, carrying a weightage of 1-3 marks.

But before diving headlong into boat and stream questions, it’s vital to grasp the fundamental concepts associated with boats and streams. At the heart of these questions lies the boat and stream formula. This formula, crucial for solving boat and stream questions, breaks down the dynamics of boats in different water conditions. And for those eager to delve deep into the topic, our boat and stream formula pdf offers a detailed look into the mathematical intricacies of the concept.

Understanding boats and streams is about more than just formulas; it’s about visualizing various scenarios. Consider a boat moving against the flow of water. This is termed as ‘upstream’. The speed at which the boat moves in this scenario gives us the upstream speed. On the other hand, when the boat aligns with the water’s flow, moving with the current, it’s called ‘downstream’, and we measure its net speed as the downstream speed. And of course, there are times when waters are calm, and we’re dealing with ‘still water’ scenarios, where the water speed is zero.

For many aspirants, especially those who prefer reading in Hindi, we’ve curated boat and stream questions in Hindi. This ensures that everyone, regardless of their language preference, has equal access to this crucial topic. Moreover, our boat and stream questions pdf provides a handy compilation of these questions, making it easier for aspirants to practice and master the topic.

In conclusion, boat and stream questions are not just another topic; they are a doorway to understanding the beautiful interplay between motion and resistance, between man-made vessels and nature’s flow. Whether you’re seeking the boat and stream formula or practicing with our boats and streams problems, remember that each question brings you one step closer to mastering this vital topic for your exams.

## Top 210 Most Asked Boat and Stream Questions

 81. The speed of boat in still water is 27 kmph and the speed of the stream is 3 kmph. If the boat takes 2 hours more in upstream than in downstream for the same distance, then find the distance covered in downstream?स्थिर जल में नाव की गति 27 किमी/घंटा है और धारा की गति 3 किमी/घंटा है। यदि नाव धारा के प्रतिकूल समान दूरी के लिए धारा के अनुकूल से 2 घंटे अधिक लेती है, तो धारा के अनुकूल तय की गई दूरी ज्ञात कीजिए?A. 240 kmB. 280 kmC. 320 kmD. 360 kmE. None of these Option “A” is correct.The speed of boat in still water = 27 kmphThe speed of the stream = 3 kmphUpstream speed = speed of boat in still water – speed of the stream=> 27 – 3 = 24 kmph Downstream speed = speed of boat in still water + speed of the stream=> 27 + 3 = 30 kmph(d/24) – (d/30) = 2 (according to the question)d/(120) = 2Distance = 240 km 82. A boat can cover 9.6 km upstream in 24 minutes. If the speed of the current is 1/4th of the boat in still water, then how much distance (in km) can the boat cover downstream in 36 minutes?एक नाव 24 मिनट में धारा के प्रतिकूल 9.6 किमी की दूरी तय कर सकती है। यदि स्थिर जल में धारा की गति नाव की गति का 1/4 है, तो नाव धारा के अनुकूल 36 मिनट में कितनी दूरी (किमी में) तय कर सकती है?A. 36 kmB. 24 kmC. 48 kmD. 32 kmE. None of theseOption “B” is correct.Speed of upstream= (9.6 *60) / 24 = 24 km/hrThe speed of the current is 1/4th of the boat in still water.= > Speed of current: Speed of still water = 1:4Speed of upstream= Speed of still water- speed of Current24= 3x =>x=8Speed of current = 8 km/hrSpeed of boat in still water= 32 km/hrSpeed of downstream= Speed of still water + speed of Current= > 32+8 = 40 km/hrHere speed= 40 km/hr, Time= 36 minutesDistance= 40 *(36/60) = 24 km 83. A boat took 12 hours less to travel a certain distance downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of a boat in still water is 20 km/hr and speed of a stream is 12 km/hr, then find the total distance travelled by boat in downstream?एक नाव धारा के अनुकूल एक निश्चित दूरी तय करने में धारा के प्रतिकूल समान दूरी तय करने में लिए समय से 12 घंटे कम लेती है। यदि स्थिर जल में एक नाव की गति 20 किमी/घंटा है और धारा की गति 12 किमी/घंटा है, तो नाव द्वारा धारा के अनुकूल तय की गई कुल दूरी ज्ञात कीजिए ?A. 112 kmB. 140 kmC. 128 kmD. 156 km E. None of theseOption “C” is correct.Let the total distance be x,Speed of downstream = 20 + 12 = 32 km/hrSpeed of upstream = 20 – 12 = 8 km/hrAccording to the question,12 = (x/8) – (x/32)12 = (4x – x)/32(12 * 32) = 3xx = (12 * 32) / 3 = 128 kmThe total distance travelled by boat = 128 km 84. A Boat takes 4.5 hours less to travel to 144 Km downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the stream is 8 Km/hr, then find the speed of boat in still water?एक नाव धारा के अनुकूल 144 किमी की यात्रा करने में धारा के प्रतिकूल समान दूरी तय करने की तुलना में 4.5 घंटे कम लेती है। यदि धारा की गति 8 किमी/घंटा है, तो स्थिर जल में नाव की गति ज्ञात कीजिए?A. 16 km/hrB. 28 km/hrC. 24 km/hrD. 20 km/hrE. None of theseOption “C” is correct.Let the speed of boat in still water be x km/hr,According to the question,[144/(x – 8)] – [144/(x + 8)] = (9/2)[(x + 8) – (x – 8)]/[x2 – 64] = (9/2) * (1/144)(16/[x2 – 64]) = 1/32x2 – 64 = 512x2 = 576x = 24The speed of boat in still water = 24 km/hr 85. The boat travelled 80 km upstream in 16 hours and travelled 280 km downstream in 8 hours. If the boat and stream’s speed is increased by 5 kmph and 3 kmph respectively, then what is the time taken by the boat travelled 301 km in upstream and downstream?नाव 16 घंटे में धारा के प्रतिकूल 80 किमी की यात्रा करती है और 8 घंटे में धारा के अनुकूल 280 किमी की यात्रा करती है। यदि नाव और धारा की गति में क्रमशः 5 किमी प्रति घंटे और 3 किमी प्रति घंटे की वृद्धि की जाती है, तो नाव द्वारा धारा के प्रतिकूल और धारा के अनुकूल 301 किमी की यात्रा करने में कितना समय लगता है?A. 40 hoursB. 45 hoursC. 50 hoursD. 60 hoursE. Cannot be determinedOption “C” is correct.Upstream speed = 80/16 = 5 kmphDownstream speed = 280/8 = 35 kmphSpeed of the boat = (35 + 5)/2 = 20 kmphSpeed of stream = (35 – 5)/2 = 15 kmphAfter increasing the boat = 20 + 5 = 25 kmphStream speed = 15 + 3 = 18 kmphRequired time = 301/(25 + 18) + 301/(25 – 18) = 7 + 43 = 50 hours 86. Upstream speed of a boat is 4Km/h less than its downstream speed and speed of the boat in still water is 12 Km/h. Time taken by the boat to go 210 Km downstream is what percent of the time taken by the boat to go 120 Km upstream?एक नाव की धारा के प्रतिकूल गति उसकी धारा के अनुकूल गति से 4 किमी/घंटा कम है और स्थिर जल में नाव की गति 12 किमी/घंटा है। नाव द्वारा धारा के अनुकूल 210 किमी जाने में लिया गया समय, नाव द्वारा 120 किमी धारा के प्रतिकूल जाने में लगने वाले समय का कितना प्रतिशत है?A. 125%B. 110%C. 120%D. 105%E. None of theseOption “A” is correct.Let, speed of the boat in still water = a Km/hAnd speed of the stream = b Km/h(a + b) – (a – b) = 4=> a + b – a + b = 4=> 2b = 4=> b = 4/2=> b = 2 Km/ha = 12 Km/hTime taken by the boat to go 210 Km downstream = 210/(12 + 2)= 210/14= 15 hoursTime taken by the boat to go 120 Km upstream = 120/(12 – 2)= 120/10= 12 hoursRequired percentage = 15/12 x 100 = 125% 87. The speed of the stream is 8 kmph. If the time taken by the boat travels 240 km upstream and downstream in 40 hours, then what is the difference between the time taken by upstream covers 84 km and downstream covers 180 km?धारा की गति 8 किमी प्रति घंटा है। यदि नाव द्वारा 240 किमी धारा के प्रतिकूल और धारा के अनुकूल यात्रा करने में लिया गया समय 40 घंटे है, तो धारा के प्रतिकूल 84 किमी और धारा के अनुकूल में 180 किमी की दूरी तय करने में लगने वाले समय में कितना अंतर है?A. 3B. 4C. 5D. 6E. None of theseOption “A” is correct.Stream speed = 8 kmph240/(8 + x) + 240/(x – 8) = 406 * (x – 8 + 8 + x) = x2 – 6412x = x2 – 64 = > x2 – 12x – 64 = 0 = > (x – 16) (x + 4) = 0x = 16 kmphUpstream speed = 16 – 8 = 8 kmphDownstream speed = 16 + 8 = 24 kmphRequired Time = 84/8 – 180/24 = 10.5 – 7.5 = 3 hours 88. A boat is running in upstream takes 4 hours to cover a certain distance, while it takes 3 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat in still water and speed of the current respectively?एक नाव धारा के प्रतिकूल चल रही है, एक निश्चित दूरी को तय करने में 4 घंटे का समय लेती है, जबकि धारा के अनुकूल चलते हुए समान दूरी को तय करने में 3 घंटे का समय लेती है। स्थिर जल में नाव की गति और धारा की गति के बीच क्रमशः अनुपात क्या है?A. 1: 7B. 7: 1C. 2: 3D. 3: 2E. None of theseOption “B” is correct.Let the upstream speed be x kmph and the downstream speed be y kmph.Distance covered in upstream = Distance covered in downstreamx * 4 = y * 3=> y = 4/3 * xRequired ratio = (y + x)/2: (y – x)/2= (y + x): (y – x)= (4/3 * x + x): (4/3 * x – x)= 7x: x= 7: 1 89. If the time taken by the boat to cover a certain distance along with stream is 18 hours less than the time taken by the same boat covers the same distance against stream. If the ratio of the speed of boat in still water to stream is 3:1, then find the distance covered by the boat along with stream.यदि नाव द्वारा धारा के अनुकूल एक निश्चित दूरी तय करने में लिया गया समय उसी नाव द्वारा धारा के प्रतिकूल समान दूरी को तय करने में लिए गए समय से 18 घंटे कम है। यदि स्थिर जल में नाव की गति से धारा की गति का अनुपात 3:1 है, तो नाव द्वारा धारा के अनुकूल तय की गई दूरी ज्ञात कीजिए।A. 180 kmB. 240 kmC. 360 kmD. Cannot be determinedE. None of theseOption “D” is correct.Speed of the boat = 3xSpeed of the stream = xd/(3x – x) – d/(3x + x) = 18d/2x – d/4x = 182d – d = 18 * 4xd = 18 * 4x 90. If the speed of the boat in still water is 50% more than the speed of the stream and the total time taken by the boat covers a certain distance along with stream and against stream in 60 hours, then what is the time taken by the boat covers same distance in still water?यदि स्थिर जल में नाव की गति धारा की गति से 50% अधिक है और नाव द्वारा धारा के अनुकूल और धारा के प्रतिकूल एक निश्चित दूरी तय करने में लिया गया कुल समय 60 घंटे है, तो नाव स्थिर जल में समान दूरी तय करने में कितना समय लेती है?A. 16 hours 40 minutesB. 15 hours 30 minutesC. 17 hours 15 minutesD. 14 hours 20 minutesE. None of theseOption “A” is correct.Speed of the stream = 2xSpeed of the boat in still water = 2x * 150/100 = 3xDistance = dd/5x + d/(3x – 2x) = 60d/5x + d/x = 606d = 60 * 5xd = 50xRequired time = 50x/3x = 16 hours 40 minutes