# 20 Quality and Most Asked Age Wale Question in Exams for Free

Age Wale Questions : Those who are aspiring candidates and preparing for government examinations frequently run into questions about age-based problems (Age Wale Questions). These Age Wale Questions can be challenging and call for a solid grasp of mathematical ideas. This article will discuss various age-based exam  questions (Age Wale Questions) , their solutions, and quick cuts that candidates can anticipate seeing in government exams.

## Understanding Age-Based Problems (Age Wale Questions)

Age-based questions (Age Wale Questions) entail calculating a person’s age at a future or past time as well as their age at a given time. Typically, ratios and proportions are used to tackle these issues. Candidates have to first understand the relationships among various ages before using the provided information to find the unknown variables in order to answer these problems.

## 20 Most Asked Problems based on Ages (Age Wale Questions)

1. Average present ages of A, B and C is 25 years. The ratio of the present ages of B and C is 4:5. After 6 years, the ratio will be B and C is 5:6, then what is the present age of A?

B और C की औसत वर्तमान आयु 25 वर्ष है। B और C की वर्तमान आयु का अनुपात 4: 5 है। 6 साल बाद B और C का अनुपात 5: 6 होगा, तो A की वर्तमान आयु क्या है?

A. 21 years
B. 23 years
C. 24 years
D. 18 years
E. None of these

Option “A” is correct.

A+B+C=75 years

(4x+6)/(5x+6)=5/6

24x+36=25x+30

x=6 years

B=4x=24 years

C=5x=30 years

A=75-30-24=21 years

2. If the ratio of the ages of A and B is x:y and the ratio of A’s age after 4 years to B’s age after 2 years is 6:5. If the sum of the ages of A and B is 104 years, then find the value of x:y?

यदि A और B की आयु का अनुपात x: y है और 4 वर्ष के बाद A की आयु से 2 वर्ष के बाद B की आयु का अनुपात 6: 5 है। यदि A और B की आयु का योग 104 वर्ष है, तो x: y का मान ज्ञात कीजिए?

A. 5:4
B. 6:5
C. 7:6
D. Cannot be determined
E. None of these

Option “C” is correct.

x+y=104—-(1)

(x+4)/(y+2)=6/5

5x+20=6y+12

5x-6y=-8——-(2)

(1)*5-(2)

11y=528

y=48

x=56

x:y=56:48=7:6

3. The ratio of ages of A, 6 years ago to the age of B, 4 years hence is 1: 2. If their average present age is 28, age of A is what percentage of age of B?

6 वर्ष पहले, A की आयु से 4 वर्ष बाद, B की आयु का अनुपात 1: 2 है। यदि उनकी औसत वर्तमान आयु 28 है, तो A की आयु, B की आयु की कितनी प्रतिशत है?

A. 25%
B. 75%
C. 50%
D. 60%
E. None of these

Option “B” is correct.

Let the present age of A and B be a and b

Then

(a – 6)/(b + 4) = ½

2a – 12 = b + 4

2a – b = 16 —– (1)

a + b = 56 —– (2)

Solving (1) & (2)

a = 24

b = 32

Required % = 24/32 * 100 = 75%

4. 8 years ago, A’s age is three times of B’s age at that time. A’s age after 4 years is twice of B’s age after 6 years. What is the sum of the present ages of A and B?

8 साल पहले A की आयु, उस समय B की आयु की तीन गुना थी। 4 वर्ष के बाद A की आयु 6 वर्ष के बाद B की आयु की दोगुनी है। A और B की वर्तमान आयु का योग क्या है?

A. 40 years
B. 60 years
C. 80 years
D. 100 years
E. None of these

Option “C” is correct.

(A – 8)=3( B – 8)

A – 8=3B – 24

A – 3B + 16=0 ———–(1)

(A + 4)=2(B + 6)

A + 4=2B + 12

A – 2B – 8=0 ——–(2)

(1) – ( 2)

-B + 24=0

B=24 years

From (2),

A – (2 * 24) – 8=0

A=56 years

Sum of present ages of A and B=56 + 24=80 years

5. The average age of A, B, C is 34 years. The ratio of age of A to the age of B is 7:6, and the ratio of age of B to age of C is 3:2. Find the age of C.

A, B, C की औसत आयु 34 वर्ष है। A की आयु से B की आयु का अनुपात 7: 6 है, और B की आयु से C की आयु का अनुपात 3: 2 है। C की आयु ज्ञात कीजिए।

A.32 years
B.18 years
C.20 years
D.28 years
E.24 years

Option “E” is correct.

Ratio of age of A:B:C = 7:6:4

Ages of A, B, C is 7x, 6x, 4x respectively.

7x+6x+4x = 34 * 3

17x = 102

x = 6

Age of C = 4 * 6 = 24 years

## Problems based on Ages (Age Wale Questions)

6.  A’s age is 125% of B’s age and the average age of A, B, C and D is 32 years. Difference between the ages of C and D is 13 years and the ratio of the ages of A to C is 5:7. If D is elder than C, then what is the present age of D?

A की आयु B की आयु का 125% है और A, B, C और D की औसत आयु 32 वर्ष है। C और D की आयु के बीच में अंतर 13 वर्ष है और A से C की आयु का अनुपात 5: 7 है। यदि D, C से बड़ा है, तो D की वर्तमान आयु क्या है?

A. 42 years
B. 45 years
C. 48 years
D. 51 years
E. None of these

Option “C” is correct.

Given that, A=125/100 * B

A=5/4 * B

A/C=5/7

D – C=13

A + B + C + D=32 * 4=128

A:B:C=5:4:7

D – 7x=13

D=13 + 7x

5x + 4x + 7x + 13 + 7x=128

x=5

Thus, D’s age=7 * 5 + 13=48 years

7. Four years after, the ratio of the ages of Shon and Surya is 2:3 and 7 years ago, Shon’s age is 52% of Surya’s age. What is the sum of the present ages of Shon and Surya?

चार साल बाद शॉन और सूर्या की आयु का अनुपात 2: 3 है| और 7 साल पहले शॉन की आयु, सूर्या की आयु का 52% है। शॉन और सूर्या के वर्तमान आयु का योग क्या है?

A. 52 years
B. 54 years
C. 56 years
D. 58 years
E. None of these

Option “A” is correct.

Let the present age of Shon=x

Let the present age of Surya=y

(x + 4)/(y + 4)=2/3

3x + 12=2y + 8

3x – 2y + 4=0 ———(1)

(x – 7)=52/100 * (y – 7)

25x – 175=13y – 91

25x – 13y – 84=0 ———-(2)

(1) * 25 – (2) * 3

-11y =-352

y=32 years

From (1),

3x – 64 + 4=0

x=20 years

Hence x + y=32 + 20=52 years

8. Five years ago, the ratio of the ages of A to B is 2:1 and the present age of A is 20 years more than B. If C’s age is 20% more than the sum of the present age of A and B together, then what is C’s age after 8 years?

पाँच साल पहले A से B की आयु का अनुपात 2: 1 है और A की वर्तमान आयु B से 20 वर्ष अधिक है। यदि C की आयु A और B की वर्तमान आयु के योग की तुलना में 20% अधिक है, तो फिर 8 साल बाद C की आयु क्या है?

A. 90 years
B. 88 years
C. 94 years
D. 86 years
E. None of these

Option “E” is correct.

(A – 5)/(B – 5) = 2/1

A – 5 = 2B – 10

A – 2B = -5

A = B + 20

B + 20 – 2B=-5

B = 25

A = 25 + 20=45

C = 120/100 * (45 + 25)

= 84 years

After 8 years C’s age = 84 + 8=92

9. What is the present age of Simian, who is 9 years elder to Santhi and present age of Prasanth is double of the age of Santhi and average age of all the three persons together at present is 23 years?

सुभा की वर्त्तमान आयु क्या है, जो शांती से 9 वर्ष बड़ी है और प्रशांत की वर्तमान आयु शांती की आयु की दोगुनी है और वर्तमान में एक साथ तीनों व्यक्तियों की औसत आयु 23 वर्ष है?

A. 30 years
B. 18 years
C. 25 years
D. 28 years
E. None of these

Option “E” is correct.

Let the present age of Subha, Prasanth and Santhi is ‘x’, ‘y’ and ‘z’ respectively.

(x + y + z)/3 =23

(x + y + z) = 69…. (1)

y = 2z … (2) From (1) and (2):

x + 3z = 69….(3)

x – z = 9….(4)

From (3) and (3):

4x = 96

x = 24 years

10. If the product of the ages of Ragu and Sonu is 768 years and the sum of the ages of Ramu and Rinu is 75 years. Rinu age is 16 years, when Sonu was born. If the average of the ages of Ramu, Rinu and Sonu is 33 years, then what is the present age of Ragu?

यदि रागु और सोनू की आयु का गुणनफल 768 वर्ष है और रामू और रिनू की आयु का योग 75 वर्ष है। रिनू की आयु 16 वर्ष है जब सोनू का जन्म हुआ था। यदि रामू, रिनू और सोनू की आयु का औसत 33 वर्ष है, तो रागु की वर्तमान आयु क्या है?

A. 20 years
B. 27 years
C. 32 years
D. 38 years
E. Cannot be determined

Option “C” is correct.

Ramu + Rinu + Sonu=99

Rinu = Sonu + 16

Ramu + Rinu=75

Ramu + Sonu + 16=75

Ramu=59 – Sonu

59 – Sonu + Sonu + 16 + Sonu=99

Sonu=24 years

Ragu=768/24=32 years

## Problems based on Ages (Age Wale Questions)

11. Two years ago, the respective ratio of the ages of Lili and Baby was 4:3. After four years, respective ratio of their ages will be 5:4. Present age of Suman is average of the present ages of Lili and Baby. Find the present age of Suman.

दो वर्ष पहले लिली और बेबी की आयु का संबंधित अनुपात 4: 3 था। चार वर्षों के बाद, उनकी आयु का संबंधित अनुपात 5: 4 होगा। सुमन की वर्तमान आयु, लिली और बेबी की वर्तमान आयु का औसत है। सुमन की वर्तमान आयु ज्ञात कीजिए।

A. 23 years
B. 21 years
C. 20 years
D. 27 years
E. None of these

Option “A” is correct.

Let the ages of Lili and Baby before two years be 4k years and 3k years respectively.

According to the question

(4k + 6)/(3k + 6) = 5/4

=> 4 x (4k + 6) = 5 x (3k + 6)

=> 16k + 24 = 15k + 30

=> 16k – 15k = 30 – 24

=> k = 6

Present age of Lili = 4k + 2 = 4 x 6 + 2 = 26 years

Present age of Baby = 3k + 2 = 3 x 6 + 2 = 20 years

Present age of Suman = (26 + 20)/2 = 46/2 = 23 years

12. The respective ratio between the present age of Babu and Navin is 2: x. Babu is 8 years elder than Ravi. Ravi’s age after 9 years will be 17 years. The difference between Navin’s age and Babu’s age is same as the present age of Ravi. What is the value of x, if Navin is elder than Babu?

बाबू और नवीन की वर्तमान आयु के बीच संबंधित अनुपात 2: x है। बाबू, रवि से 8 वर्ष बड़ा है। 9 वर्ष के बाद रवि की आयु 17 वर्ष होगी। नवीन और बाबू की आयु का अंतर रवि की वर्तमान आयु के बराबर है। x का मान क्या होगा, यदि नवीन बाबू से बड़ा है?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. None of these

Option “C” is correct.

Ravi’s age after 9 years = 17 years

Present age of Ravi = 17 – 9 = 8 years

Babu’s age = 8 + 8 = 16 years

Navin’s present age = Babu’s age + Ravi’s age = 16 + 8 = 24 years

Ratio = Babu: Navin = 16: 24 = 2: 3 => x = 3

13. The ratio of present age of A to that of B is 3 : 2 and the ratio of present age of A to that of C is 3 : 5. The average present age of A, B and C is 20 years. Find the age of B, after 8 years?

A से B की वर्तमान आयु का अनुपात 3: 2 है और A से C की वर्तमान आयु का अनुपात 3: 5 है। A, B और C की औसत वर्तमान आयु 20 वर्ष है। 8 वर्ष के बाद B की आयु ज्ञात कीजिये?

A. 20 years
B. 24 years
C. 18 years
D. 22 years
E. None of these

Option “A” is correct.

The ratio of present age of A, B and C = 3 : 2 : 5 (3x, 2x, 5x)

The average present age of A, B and C = 20 years

(3x + 2x + 5x) / 3 = 20

10x = 60

x = 6

The age of B, after 8 years = 2 * 6 + 8 = 20 years

14. Ratio of the present ages of Ovi and Kavi is 4:5. The present age of Pooja is 60% of the present age of Kavi.Average of the ages of Ovi, Kavi and Pooja is 24 years, and then what is the sum of the present ages of Pooja and Ovi?

ओवी और कवि की वर्तमान आयु का अनुपात 4: 5 है। पूजा की वर्तमान आयु कवि की वर्तमान आयु का 60% है। ओवी, कवि और पूजा की औसत आयु 24 वर्ष है, तो फिर पूजा और ओवी की वर्तमान आयु का योग क्या है?

A. 48 years
B. 36 years
C. 42 years
D. 30 years
E. None of these

Option “C” is correct.

Ovi’s present age = 4x

Kavi’s present age = 5x

Pooja = 60/100 * 5x = 3x

Sum of the ages of Ovi, Kavi and Pooja = 24 * 3 = 72

4x + 5x + 3x = 72

x = 6 years

Sum of the present age of Pooja and Ovi = 4x + 3x = 7x

= 7 * 6 = 42 years

15. Ratio of the ages of Ram and Sunil is 5: 6 and after 10 years, the ratio Sunil and Shon is 4: 3. If the difference between the ages of Ram and Sunil after 20 years is 9 years, then what is the present age of Shon?

राम और सुनील की आयु का अनुपात 5: 6 है और 10 वर्ष बाद सुनील और शॉन का अनुपात 4: 3 है। यदि 20 वर्ष के बाद राम और सुनील की आयु का अंतर 9 वर्ष है, तो शॉन की वर्तमान आयु क्या है?

A. 36 years
B. 40 years
C. 38 years
D. 45 years
E. 46 years

Option “C” is correct.

(6x + 20) – (5x + 20) = 9

x = 9

Sunil’s age = 9 * 6 = 54 years

After 10 years Sunil’s age = 54 + 10 = 64 years

Shon age after 10 years = 3/4 * 64 = 48 years

Shon present age = 48 – 10 = 38 years

## Problems based on Ages (Age Wale Questions)

16. A’s age 6 years hence will be four-fifth of the present age of B, B’s present age is one-fourth of the C’s age 12 years hence. A’s age after 4 years is one-eighth of the D’s age after 4 years. If the sum of ages of A, B, C and D is 145 years, then what is the present age of B?

6 वर्ष के बाद A की आयु B की वर्तमान आयु के चार-पाँचवें(4/5) वर्ष होगी, B की वर्तमान आयु 12 वर्ष के बाद C की आयु की एक-चौथाई(1/4) है। 4 वर्ष के बाद A की आयु D की आयु का आठवाँ(1/8) भाग है। यदि A, B, C और D की आयु का योग 145 वर्ष है, तो B की वर्तमान आयु कितनी है?

A. 15 years
B. 12 years
C. 18 years
D. 9 years
E. None of these

Option “A” is correct.

A+6=4/5B

5A+30=4B

B=1/4*(C+12)

4B=C+12

5A+30=C+12

C=5A+18

A+4=1/8(D+4)

8A+32=D+4

D=8A+28

A+B+C+D=145

A+(5A+30)/4+5A+18+8A+28=145

4A+5A+30+20A+32A+72+112=145*4

61A=366

A=6

B=5(6)+30/4=60/4=15 years

17. Ratio of present age of Satish and Raju is 7: 6. Sum of the present age of Sweta and Satish is 54. Anu is 4 years younger than Raju. Average of present ages of Raju, Anu and Sweta is 23 1/3 years. Find the difference of Sweta and Anu’s age.

सतीश और राजू की वर्तमान आयु का अनुपात 7: 6 है। स्वेता और सतीश की वर्तमान आयु का योग 54 है। अनु, राजू से 4 वर्ष छोटी है। राजू, अनु और स्वेता की वर्तमान आयु का औसत 23 1/3 वर्ष है। स्वेता और अनु की आयु का अंतर ज्ञात करें।

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
E. None of these

Option “C” is correct.

Satish = 7x and Raju = 6x

Anu = 6x – 4 and Sweta + 7x = 54

Sweta = 54 – 7x

(6x + 6x – 4 + 54 – 7x)/3 = 23 1/3

=> x = 4

Swetha = 54 – 7x = 26 years

Anu = 6x – 4 = 20 years

Required difference = 26 – 20 = 6 years

18. The ratio of age of A, 3 years ago and the age of B, 5 years hence is 5: 7. 6 years hence, the ratio of age of A and B is in the ratio of 17: 18. Find the present age of C, if B is 8 years elder than C?

3 वर्ष पहले, A की आयु और 5 वर्ष बाद, B की आयु का अनुपात 5: 7 है। 6 वर्ष बाद, A और B की आयु का अनुपात 17: 18 है। C की वर्तमान आयु ज्ञात कीजिए, यदि B, C से 8 वर्ष बड़ा है?

A. 24 years
B. 22 years
C. 20 years
D. 26 years
E. None of these

Option “B” is correct.

The ratio of age of A, 3 years ago and the age of B, 5 years hence = 5: 7 (5x, 7x)

6 years hence, the ratio of age of A and B is in the ratio = 17: 18

According to the question,

= > (5x + 3 + 6) / (7x + 1) = (17/18)

= > (5x + 9) / (7x + 1) = (17/18)

= > 90x + 162 = 119x + 17

= > 29x = 145

= > x = 5

Present age of B = 7x – 5 = 35 – 5 = 30 years

Present age of C = 30 – 8 = 22 years

19. The ratio of age of P, 5 years ago to the age of Q, 6 years ago is 2: 3. The sum of the present age of P, Q and R together is 84 years. Find the present age of S, if S is 5 years elder than P and the age of R, 5 years hence is 28 years?

5 वर्ष पहले P की आयु से 6 वर्ष पहले Q की आयु का अनुपात 2: 3 है। P, Q और R की वर्तमान आयु का योग 84 वर्ष है। S की वर्तमान आयु ज्ञात कीजिए, यदि S, P से 5 वर्ष बड़ा है और 5 वर्ष बाद R की आयु 28 वर्ष है?

A. 28 years
B. 32 years
C. 30 years
D. 35 years
E. None of these

Option “C” is correct.

The ratio of age of P, 5 years ago to that of the age of Q, 6 years ago = 2: 3

The sum of the present age of P, Q and R together = 84 years

2x + 5 + 3x + 6 + 23 = 84

5x = 84 – 11 – 23 = 50

5x = 50

x = 10

The present age of P = 2x + 5 = 25 years

The present age of S = P + 5 = 25 + 5 = 30 years

20. The ratio of the present age of Ravi and Dinesh is 4 : x. Ravi is 6 years younger than Prem. Prem’s age after 4 years will be 34 years. The difference between the Dinesh and Ravi’s age is the same as the present age of Prem. What should come in place of x?

रवि और दिनेश की वर्तमान आयु का अनुपात 4: x है। रवि, प्रेम से 6 वर्ष छोटा है। 4 वर्ष के बाद, प्रेम की आयु 34 वर्ष होगी। दिनेश और रवि की आयु के बीच का अंतर प्रेम की वर्तमान आयु के समान है। x के स्थान पर क्या आना चाहिए?

A. 8
B. 7
C. 9
D. 10
E. None of these

Option “C” is correct.

Prem’s present age = 34 – 4 = 30 years

Ravi = Prem – 6 = 30 – 6 = 24 years

Dinesh’s age – Ravi’s age = Prem’s age

Dinesh’s present age – 24 = 30

Dinesh’s present age = 54 years

4’s = 24

1’s = 6

x = 54 / 6 = 9

If you are looking for more Important Questions on other topics. Click on the below link.
Quantitative Aptitude
Data Interpretation

Government examinations always include age-based questions (Age Wale Question), which call for an excellent understanding of mathematical concepts. Candidates should be aware of the various age-based problem types (Age Wale Question) and be able to solve them effectively using formulas, quick reductions, and practise. Candidates can increase their chances of clearing government exams by quickly and accurately resolving age-based (Age Wale Question) problems with the proper strategy.

View Answer

Given:

Four year ago the ratio of age of A and B is 9 : 13

Calculation:

⇒ (9x + 4 + 8)/(13x + 4 + 8) = 3/4

⇒ 36x + 48 = 39x + 36

⇒ x = 4

⇒ Present age of A = 9 × 4 + 4 = 40

⇒ Present age of B = 13 × 4 + 4 = 56

⇒ The ratio after 4 years = (40 + 4)/(56 + 4) = 44/60 = 11/15

∴ The required result will be 11/15.

View Answer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.